Vår historia
Swedish at Works grundare Jonas Stadling och Damon Young.
”Det finns jobb, det finns arbetssökande och ändå fungerar det inte. Det behövs en mellanmänsklig hand för att det ska funka. Vi är den handen och vi ser att det fungerar”
- Jonas Stadling, CEO
Med rötter i den humanitära sektorn
Swedish at Works grundare, Jonas Stadling och Damon Young, träffades på Ny Gemenskaps sociala ”Kafé Norrmalm” på Birger Jarlsgatan 66. Jonas arbetade som kaféföreståndare och Damon som volontär. Tillsammans mötte de många människor i socialt bökiga situationer. Fattigpensionärer, personer i missbruk och många nyanlända personer som hamnat i kläm på grund av migrationsmässiga hinder.
På kafé Norrmalm fanns, liksom idag, möjlighet för hemlösa EU-medborgare att checka in på olika härbärgen. Därför mötte J & D många nyanlända personer på denna plats. Bland dessa så var majoriteten av dessa gäster personer från precis hela världen som på ett ambitiöst och motiverat sätt försökte hitta jobb. De knackade på dörrar till restauranger och andra företag och erbjöd sina tjänster utan framgång. Damon och Jonas bestämde sig för att något måste göras, och det fort.
En av Ny Gemenskaps och Soulidarity & Human Right´s många arbetsintegrerande seminarier för nyanlända personer från Ukraina som genomförts tillsammans med Swedish & Work på Café Norrmalm.
Samarbete och misslyckade försök
Damon, med sin erfarenhet från restaurangbranschen (Oaxen, Woodstockholm, Ambar m.fl), och Jonas med sina kontakter genom musiken (Hamburger Börs, Chinateatern, Tyrol m.fl) hade tillsammans mycket goda kontakter vilket skulle kunna hjälpa människor i behov att komma in i arbete.
Jonas och Damon började kontakta sina restaurangkompisar för att hitta möjligheter till jobb. Kompisarna bemötte samtalen på ett positivt sätt och meddelade att de skulle ha detta i åtanke när/om behov skulle uppstå. Efter detta hände precis ingenting! Efter 1 år lyckades Damon som hovmästare få in en person på Woodstockholm. Efter tre dagar gjorde denna person tyvärr bort sig och jobbet avslutades. J & D upplevde stor frustration över att deras ambition inte fungerade och började fundera på andra lösningar.
Att bygga om och ta nya tag
Jonas & Damon startade tillsammans med IT-experten Alex Schenkman Swedish At Work med ambition att hjälpa nyanlända in i jobb, språk och våra svenska sociala koder. Alex som var med i ett inledningsskede satte ihop schemasystem, kommunikationssystem och ekonomisystem för att skapa en hållbar arbetsmetod.
Nu kunde S@W anställa personer i behov av arbete. S@W blev i praktiken ett bemanningsföretag men gjorde mycket mer än så. S@W hjälpte till med svensklektioner, handledning, administration av löner, kontakt med migrationsverket, skatteverket, bank mm. Därigenom kunde vi ta bort mycket av det annars betungande anvaret som låg på arbetsgivarna.
Efter detta kontaktade J & D sina restaurangkompisar igen med den enkla pitchen:
“Ge oss chansen. Får ni problem så löser vi problemen. Vi tar hand om allt bök. Vi finns där som en mellanmänsklig hand för att ni ska våga chansa på personer som är i behov av jobb. “
Förfinandet av arbetsmetoden
Detta var en fungerande metod och helt plötsligt ville restauranger, företag och privatpersoner vara med och hjälpa till. Det var tummen upp! 2 restaurangjobb var startskottet för S@W och det som öppnade dörrar till en verksamhet som verkligen kunde göra en viktig inverkan i människors liv.
Småjobb ledde till mer jobb och i många fall anställningar direkt med arbetsgivaren på den av S@W skapade arbetsplatsen. Restauranger, företag och privatpersoner blev engagerade och ville, med hjärta, vara med på resan mot att skapa goda förutsättningar för medmänniskor. J & D:s frågor som från början mottogs med skepsis blev genom denna metod en möjlighet för människor. En möjlighet att komma in i jobb, språk och vårt svenska samhälle.
Shared Value Principle och tresektoriella samarbeten
Sedan dess så har Swedish at Work fortsatt att skapa samarbeten, både med civilsamhället, företag och myndigheter. Tillsammans med den ideella föreningen Soulidarity & Human Rights så har vi bedrivit två stycken EU-finansierade projekt riktat till arbetsintegration av krigsflyktingar. Erfarenheten ifrån detta projekt, där vi både coachade, utbildade och jobbmatchade deltagare från målgruppen samt arbetade nära med arbetsförmedlingen har givit oss unika insikter in i vad som krävs för att en arbetssökare som hindras av språkliga, sociala och kulturella barriärer ska kunna uppnå sin fulla potential.
I vårt nuvarande arbete med deltagare och arbetsgivare så fortsätter vi att utnyttja dessa resurser och kontakter, vilket gör det möjligt för oss att göra mer - snabbt, effektivt och tryggt.